4 Αποτέλεσμα για όλα

Watch details
General

Καταρράκτες Έδεσσας

Άρνισσα, Greece

Σήμερα γνωστοί όχι μόνο σε όλον τον Ελλαδικό χώρο αλλά και έξω από αυτόν, πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται το πάρκο των καταρρακτών για να απολαύσουν τα επιβλητικά νερά του ποταμού Εδεσσαίου να χύνονται από το βράχο - 70 περίπου μέτρα ύψος - δημιουργώντας αυτό το φανταστικό θέαμα καθώς και τον διπλό καταρράκτη. Κάτω από τον περίφημο Καταρράκτη Κάρανο υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες. Στο πάρκο επίσης λειτουργεί υπαίθριο Μουσείο Νερού καθώς και Τουριστικό Περίπτερο Πληροφοριών. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει απλώς τη διαδρομή προς Έδεσσα και να φτάσει σε μέγιστο 30 λεπτά στο όμορφο και εντυπωσιακό αξιοθέατο πλησίον Καϊμακτσαλάν.

δείξε στον χάρτη
Watch details
General

Λουτρά Πόζαρ

Άρνισσα, Greece

Τα Λουτρά Πόζαρ ή Λουτρά στο Λουτράκι Αριδαίας του Δήμου Αριδαίας είναι ένας καλοκαιρινός και χειμερινός προορισμός για όλους που θέλουν να συνδυάσουν την ανάπαυλα από την καθημερινότητα και τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών λουτρών στο πόζαρ. Οι εγκαταστάσεις της φημισμένης λουτρόπολης διαθέτουν δύο μοναδικά υδροθεραπευτήρια. Το πρώτο λειτουργεί από το 1960 και περιλαμβάνει σαρανταοκτώ ατομικούς λουτήρες ενώ οι δύο εσωτερικές πισίνες έχουν διαστάσεις 3Χ7 μέτρων και ύψους ενάμιση μέτρων περίπου με χωρητικότητα δώδεκα ατόμων. Υπάρχουν 2 ατομικά χαμάμ με τις πηγές τους να αναβλύζουν μέσα κυριολεκτικά από το έδαφος και τα οποία χωρούν μέχρι 6 άτομα. Η γεωθερμία από τα θερμά ιαματικά νερά, δημιουργεί ένα κλίμα μοναδικά απολαυστικό για τους λάτρεις της θεραπείας των ατμών. Το 2005 είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ένας νέος υδροθεραπευτήρας με έξι ατομικές πισίνες και τεχνικούς καταρράκτες, με συνολική χωρητικότητα 6 περίπου ατόμων η κάθε μία.

δείξε στον χάρτη
Watch details
General

Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν

Καιμακτσαλάν, Greece

Το Καϊμακτσαλάν είναι ένα βουνό στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Είναι το νοτιότερο μέρος και η υψηλότερη κορυφή, 2521 m, μιας οροσειράς που στα ελληνικά ονομάζεται Βόρας και στα σλαβομακεδονικά Νίτζε. Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών διασχίζουν την κορυφή. H πλούσια και σπάνια βλάστηση του όρους Βόρας στο Καϊμακτσαλάν, η οποία περιλαμβάνει πολλά χλωριτικά είδη δυσεύρετα στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στηρίζει μεγάλο αριθμό πανίδας (ορνιθοπανίδας, αμφιβίων, ερπετά) καθιστώντας τον Bόρα βιότοπο σημαντικό για την οικολογική ισορροπία του τόπου. Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο

δείξε στον χάρτη
Watch details
General

Υδροβιότοπος Βρυτών

Έδεσσα, Greece

6χλμ. από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η λίμνη και ο Υγροβιότοπος Άγρα - Νησίου και Βρυτών. Πρόκειται για λίμνη έκτασης 5.972 στρεμμάτων που υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου. Μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από υδρόβια βλάστηση, ενώ βόρεια συνορεύει με απόκρημνους βράχους. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζουν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο. Η χλωρίδα της λίμνης συντίθεται από υδροφυτική βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνειά της από βλάστηση καλαμώνων ενώ καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκτασή της και παράλληλα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα και αναπαραγωγή της πανίδας της περιοχής. Η πανίδα του υγροτόπου αποτελείται από βατράχια, βίδρες, μυοκάστορες, υδρόβιες χελώνες και νερόφιδα. Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα της λίμνης, περίπου 130 είδη πτηνών την χρησιμοποιούν για φώλιασμα, διαχείμαση αλλά και αναπαραγωγή. Μία από τις τέσσερις αποικίες του μουστακογλάρονου στην Ελλάδα είναι η λίμνη του Άγρα-Νησίου-Βρυτών καθώς και του σπανιότατου στην χώρα μας μαυρογλάρονου. Άλλα είδη πτηνών που την επισκέπτονται περιοδικά είναι οι ερωδιοί, οι κύκνοι, οι πελεκάνοι, οι αλκυόνες, οι νυχτοκόρακες, τα νανοβουτηχτάρια, οι μικροτσικνιάδες καθώς και πολλά είδη πάπιας με το σπάνιο είδος, τη βαλτόπαπια. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, με κυριότερη την καλλιέργεια της κερασιάς, η κτηνοτροφία, όπου αγελάδες, άλογα και πρόβατα βόσκουν στα λιβάδια γύρω από τον υγρότοπο, ενώ παλαιότερα η αλιεία της καραβίδας ήταν μία από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων. Η λίμνη του Άγρα έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κι επειδή πολλά από τα είδη της πανίδας είναι σπάνια ή απειλούμενα, προστατεύονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Ο υγρότοπος και η γύρω περιοχή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας με βάση την οδηγία για τη διατήρηση των πουλιών. Επίσης έχουν συμπεριληφθεί στις περιοχές που προτείνονται για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. To κυνήγι απαγορεύεται σε τμήμα της περιοχής. Δίπλα στην λίμνη λειτουργεί Τουριστικό Περίπτερο με τοπική κουζίνα και εξαιρετική πέστροφα. Στον υδροβιότοπο Άγρα-Νησίου-Βρυτών πραγματοποιούνται οργανωμένες περιηγήσεις με βαρκάδα καθώς και παρατηρήσεις πουλιών. Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε με αυτοκίνητο ακολουθώντας την περιμετρική διαδρομή της λίμνης χρησιμοποιώντας το δίκτυο δρόμων και μονοπατιών. Εξίσου γοητευτικό είναι να διασχίσετε τον υγρότοπο με το τρένο. Κοντά στην λίμνη στο δρόμο για το χωριό Καρυδιά βρίσκεται το μνημείο των μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα. Στον χώρο βρίσκεται ομοίωμα της καρυδιάς, όπου κρεμάστηκαν οι δύο μακεδονομάχοι κατά την περίοδο του μακεδονικού αγώνα (1907) από Βούλγαρους κομιτατζήδες, καθώς και ένας μικρός ναός. Τμήμα της πραγματικής καρυδιάς εκτίθεται στο λόμπι του δημαρχείου της Έδεσσας.

δείξε στον χάρτη

Sign In